Werkgroepen
apr 30, 2024

Nieuwsbrief mei 2024


Nieuwsbrief mei 2024

Agenda:

25 april Aquadomum
5 mei Aanschuiftafel
8 mei Bingo
8 mei Museumbezoek
14 mei Klootschieten
16 mei Fietsmiddag
25 mei Bleijkebus
9 juni Aanschuiftafel
11 juni Klootschieten
12 juni Bingo


Wekelijkse activiteiten:

Internetcafé: elke maandag
- van 9.00 tot 10.00 uur vrije inloop
- van 10.00 tot 12.00 uur op afspraak
Koersbal: vanaf 14.00 uur de Horst elke maandag
Bridge: aanvang 19.00 uur de Horst elke dinsdag
Kaarten: aanvang 14.00 uur de Horst elke woensdag

Andere activiteiten: / hoe laat / waar:
Bingo aanvang 14.00 uur in de Horst (woensdag)
Aanschuiftafel s.v.p. opgeven, (zaterdag/zondag)*
Bleijkebus s.v.p. opgeven, (zaterdag)*

* Zie info over opgeven elders in deze Nieuwsbrief

Wij hopen u ook een keer te zien, van harte welkom!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aquadomum

Met een record aantal deelnemers gaan we op 25 april naar Aquadomum, de groep wordt in
tweeën gesplitst, waardoor iedereen gelukkig mee kan. De volgende keer volgt het verslag.

Vier de Vrijheid! ZONDAG 5 MEI: DE AANSCHUIFTAFEL

Bevrijdingsdag! We wonen in een vrij land en daar mogen we dankbaar voor zijn. Kom naar de aanschuiftafel, met een oranje speld, hoed, sjaal of sokken.
Vier dat we in ons land mogen zijn wie we zijn!
De Groep van Ria Menting kookt weer de sterren van de hemel! Kom en geniet.
Vanaf 12.30 uur bent u welkom en om 13.00 uur wordt begonnen met eten.
Tot ziens bij Wijngaard um d’n Olden Smid De kosten zijn € 10,= p.p.
Vooraf opgeven bij Marijke Hilderink, tel. 0575-464170 of m.hilderink@kickxl.nl
Wilt u opgehaald en weer thuisgebracht worden dan vermelden. De kosten hiervoor zijn € 2,= p.p. en vanuit Zelhem €3,= p.p.
Extra Aandacht! De aanschuiftafel in juni is veranderd van 16 juni naar 9 juni.

Museumclub Nieuws !!!

We gaan op woensdag 8 mei naar Zutphen en bezoeken de Walburgiskerk en het tegenoverliggend Stedelijk Museum met op maandagavond 6 mei om 20.00 uur
in Dorpshuis de Horst een PowerPoint presentatie.
De Walburgiskerk is alleen al een bezoek waard vanwege de Librije, deze openbare bibliotheek uit de 16e eeuw waar de boeken aan de ketting liggen, is uniek in Nederland.
De musea van Zutphen zijn sinds 2017 samengebracht in de Hof van Heeckeren,
op het s-Gravenhof, tegenover de kerk. Het Stedelijk museum Zutphen heeft nu de tentoonstelling “HETE VUREN” met schilderijen van o.a. Jan Steen, Jozef Israëls, Gerard Dou, Jacob Maris en vele anderen. In dit vroegere stadspaleis is ook het Henriëtte Polak museum onder gebracht met moderne Nederlandse kunst.
En om het compleet te maken kun je in de Middeleeuwse kelders Het Verhaal van Zutphen ontdekken.
Dus dichtbij, maar zeker bijzonder, alles bij elkaar.
Opgave mogelijk tot vrijdag 3 mei; Aly Janssen, St. Janstraat 37 te Keijenborg.
Tel. 0621935619 / 0575460085 mail: aly@janho.nl

Klootschieten
Op dinsdag 14 mei gaan we voor de eerste keer dit jaar weer een rondje klootschieten.
Aanvang 13.30 uur Startplaats Dorpshuis de Horst
Om organisatorische reden is opgaaf wenselijk.
Lijkt het je leuk om mee te doen, meldt je dan aan bij:
Jan Haarlink, tel 0575-463137 mail: jhaarlink@gmail.com
De verder geplande data voor dit jaar zijn:
Dinsdag 11 juni, dinsdag 9 juli, dinsdag 6 augustus en dinsdag 3 september.

Donderdagmiddag 16 mei; eerste fietsmiddag van dit seizoen .

Hopende op een mooi zomers zonnetje willen we onze maandelijkse fiets middag beginnen op 16 mei. Normaal gesproken is de afspraak de 2e donderdag van de maand, maar omdat dit jaar de 2e donderdag Hemelvaart is, hebben we nu de volgde donderdag als start van het fiets seizoen gekozen.
Regen hebben we de laatste maanden genoeg gehad, ik ga ervan uit dat de weergoden ons goedgezind zijn. Afgelopen jaren was de animo groot en ik hoop dat we deze traditie kunnen voort zetten. De route gaat door ons Achterhoeks landschap en is ongeveer 25 km.
Mocht u zelf een mooie route kennen dan kunnen we dit vooraf overleggen om deze te gaan fietsen.

Fietsmiddag: donderdagmiddag 16 mei, 13.30 uur (start Booltinkplein). Aanmelden niet nodig.


De Bleijkebus

Op zaterdagmiddag 25 mei gaan we wederom een uitstapje maken met de Bleijkebus .
We hopen deze middag op een schitterend lente zonnetje zodat we er gezamenlijk een fijne middag van kunnen maken.
Frans de Vrught en Maria Kemp zorgen deze keer voor de begeleiding, tevens zorgt Theo er weer voor dat we op de plaats van bestemming komen. Mocht u zelf ideeën of suggesties hebben over een leuk uitje, overleg dit dan met de begeleiding.
U wordt ’s middags om ca. 13.00 uur opgehaald en aan het eind van de middag weer thuis gebracht.
Kosten zijn: € 20,-- per persoon.

Uitje met de Bleijkebus 23 maart (Verslag) .

We zijn deze middag samen met 6 gezellige dames naar Groenlo gereden.
Hier hebben wij de Stadsboerderij Grolle bezocht. Een oude boerderij, hoe ze tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw geleefd hebben. Er werd een rondleiding gegeven met duidelijk uitleg over alles wat er te zien was.
Daarna was er natuurlijk tijd voor koffie of thee met gebak, Niet zomaar gebak, maar een “konteklopper” . Ja, jullie lezen het goed. Het is gemaakt van bladerdeeg met kaneelsuiker erop en een speciale geheime vulling. Het werd eerder door boeren gegeten als ze honger kregen tijdens het handjeklap op de markt. Maar in die tijd was het bladerdeeg vetter en ze hadden de handen weer nodig om te handelen. Dus sloegen ze de handen schoon op de kont, vandaar de naam “konteklopper’.
We hebben na dit alles nog een stuk rond gereden door de Achterhoek en hebben bij Langeler in Hengelo heerlijk gegeten. Echt een aanrader volgens de dames. Jose Langeler trakteerde ons nog op een heerlijk ijsje. Ze vond het heel leuk en ze waardeerde het erg dat wij bij hen wat kwamen eten. Namens iedereen kunnen we zeggen dat het een geslaagde middag was.

Groet Carina te Stroet, Thea Rondeel en chauffeur Theo Jansen

Noaberdrive 20 april (verslag)

Met noaberschap staan we samen sterk! Een noaberdrive, een nieuw idee van onze bridgeclub om nader kennis te maken met twee “noaberbridgeclubs” en er vooral ook een gezellige middag van te maken. We hebben twee clubs uitgenodigd, te weten Bridgeclub Zelhem en Gezelligheid Troef uit Hummelo.
We hebben gespeeld in drie lijnen, 12 paren in de A-lijn, 12 paren in de B-lijn en 10 paren in de C-lijn. Iedereen is ontvangen met koffie en thee en er was een lekker hapje tussendoor, alles weer prima verzorgd door Emiel met zijn vrouw!

Natuurlijk waren er ook prijzen te verdienen.
Fantastisch om te zien, dat Rikie Nieuwenhuis als 93-jarige de eerste prijs wegsleepte in de C-lijn, samen met haar partner Trees Sueters!
In de B-lijn werden George de Wilde en Tom van Arkel de nummer 1 en in de A-lijn ging het echtpaar René en José Winkelman met de eerste prijs naar huis.
We kunnen spreken van een geslaagde en gezellige middag!

Cursus valpreventie

Een van onze leden heeft in het verleden een cursus valpreventie gevolgd en zegt hiervan veel te hebben opgestoken. Ze is een keer gevallen en kon dankzij datgene wat ze geleerd had weer opstaan. Als oudere kun je komen te vallen en de consequenties daarvan kunnen groot zijn.
Daarom is het belangrijk een cursus te volgen. Om het voor onze leden zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij Jentha Fysiotherapie gevraagd om deze cursus Otago in ons dorpshuis de Horst te geven. Zij hebben aangegeven hierover te willen meedenken. In de volgende nieuwsbrief hopen we hierover meer te kunnen meedelen.

Keijenborgers willen bouwen!!

In de vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over het CPO - project, aantal woningen in de vorm van een hofje ter plaatse van de Pastoor Thuisstraat 15 te Keijenborg. We hebben daar reactie van de gemeente op ontvangen dat deze geen toestemming geeft op de genoemde locatie.
Vanuit de Keijenborgse gemeenschap heeft een inwoner een schrijven, op eigen initiatief, aan het college van B&W gestuurd.
Dit mede namens verschillende initiatiefnemers gezien de onvrede die bestaat over de manier waarop de gemeente Bronckhorst omgaat met initiatieven om woningbouw in ons dorp te realiseren. In dit schrijven zijn een aantal argumenten aangehaald tevens de vraag om medewerking van de gemeente hoe het wel te realiseren is.
We wachten de reactie af en houden u op de hoogte.
Op 2 april is er samen met de Dorpsraad en de gemeente Bronckhorst een bijeenkomst geweest. Hier is onder ander de vooruitgang besproken m.b.t. de woningbouw op locatie ”GYMZAAL”. Er is een werkgroep van gemeente en woningbouw vereniging Prowonen, die onderzoek doen naar de mogelijkheden. Dit betreft het aantal woningen, de bereikbaarheid, ontsluiting en parkeer gelegenheid enz. Dit alles is een langdurig en zorgzaam proces vandaar dat de volgende bijeenkomst pas na de zomer vakantie gepland is. Wij houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groet,
Jan Waard, Marijke Hilderink en Frans de Vrught.

ZEILEN IN SEPTEMBER??

Twee jaar geleden zijn we naar Friesland geweest om te zeilen, daar waren veel positieve reacties op.. Is er draagvlak om het zeilen nog een keer te organiseren? Een datum hebben we al geprikt: woensdag 4 september. We kiezen voor een andere vertrekhaven, waarschijnlijk Monnickendam, net boven Amsterdam.
Vertrek met de boot om 12.00 uur, dan hebben we in ieder geval geen last van de ochtendspits. Het programma zou er zo uit kunnen zien:

Lunchcruise op de Catharina van Mijdrecht
(zie: www.catharinavanmijdrecht.nl)

12:00 Welkom met een heerlijk lunchbuffet aan boord, van soep tot fruit!
12:30 Onder deskundige begeleiding wordt er zeil gezet. Afhankelijk van stemming en weer kan er actief of ontspannen worden gevaren.
14:00 Opening van de bar, drankjes zijn vrij verkrijgbaar. (Fris, sap, tap- en alcoholvrij bier en enkele sterkere dranken. Aanrader hét drankje voor aan boord: Schippersbitter!)
In de loop van de middag worden er borrelhapjes geserveerd.
17:00 Aankomst in de haven en afscheidswoord van de schipper.

Zeilen vanuit Monnickendam is spectaculairder en de tijd aan boord is lang genoeg!

De kosten per persoon (afhankelijk van aantal) voor de boot inclusief al het bovenstaande variëren tussen: € 103,25 (minimum aantal 20, pas bij dit aantal gaan we een optie nemen)
€ 75,25 (maximum aantal 40)
Hoe meer mensen er mee gaan, hoe goedkoper het wordt, dus:
GA GEWOON SAMEN DEZE FANTASTISCHE ERVARING BELEVEN!!

Om 17.00 uur is het officiële gedeelte afgelopen, iedereen kan dan op eigen gelegenheid gaan eten, er zijn veel mogelijkheden van cafetaria’s, eetcafés, een Thais restaurant tot natuurlijk visspecialiteiten. Vervoer van en naar Monnickendam onderling te regelen…
Ben je geïnteresseerd om mee te gaan, heb je nog vragen of wil je je opgeven? Dat kan per mail : activiteiten@kbokeijenborg.nl of telefonisch: bij Karin 0575-463170 of Francy 0575-463467.
WE HOREN HET WEL, TOT NU TOE HEBBEN ZICH 10 PERSONEN OPGEGEVEN!!

De schipper houdt 4/9 voor ons vrij… tot hij een andere aanvraag krijgt. Dus s.v.p. snel reageren…..

Aanschuiftafel zondag 14 april 2024 (verslag)

Vandaag mochten we als nieuwe groep de aanschuiftafel voor het eerst verzorgen. Even zoeken wat er allemaal in huis was, maar al snel waren de tafels mooi gedekt en werd een heerlijke maaltijd (verder) bereid.
Er waren 27 aanmeldingen maar er schoven 29 personen aan.
Alleen maar leuk, even een paar stoelen en borden erbij….
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

We hebben het volgende geserveerd:

Voorgerecht: Mosterdsoep met krokante spekjes
Hoofdgerecht: Rundersucade met eigen jus, geconfijte sjalotjes met krokante uitjes
Rode kol met appel
Aardappelen à la crème met witlofsalade
Appelcompote
Dessert: Citroen-yoghurtmousse met Aardbeiencompote

We kregen veel complimenten over het eten en de aankleding,
De gasten hebben - net als wij - genoten van het samenzijn.
De kop is eraf, voor ons smaakt het naar meer. Mart; Ans; Ria en Rita


      Alle jarigen in mei van

          harte gefeliciteerd

    wij wensen u een fijne dag !!Het volgende magazine Ons en de Nieuwsbrief verschijnen 27 mei.

 
 
Copyright © 2004-2024 KBO | Ontworpen door WebdesignIdee