Sponsoren
mei 4, 2022

Nieuwsbrief mei 2022


Nieuwsbrief mei 2022

Agenda

11 mei: Bingo
12 mei: Fietsmiddag
15 mei: de Aanschuiftafel
17 mei: Klootschieten
21 mei: de Bleijkebus
09 juni: Fietsmiddag
10 juni: Museumbezoek
12 juni: de Aanschuiftafel
14 juni: Klootschieten

Wekelijkse activiteiten:
Internetcafé: elke dinsdag
- van 9.00 tot 10.00 uur vrije inloop
- van 10.00 tot 12.00 uur op afspraak
Koersbal: vanaf 14.00 uur de Horst elke maandag
Bridge: aanvang 19.00 uur de Horst elke dinsdag
Kaarten: aanvang 14.00 uur de Horst elke woensdag

Andere activiteiten: / hoe laat / waar:
Bingo aanvang 14.00 uur in de Horst (woensdag)
Aanschuiftafel s.v.p. opgeven, (zaterdag/zondag)*
Bleijkebus s.v.p. opgeven, (zaterdag)*

* Zie info over opgeven elders in deze Nieuwsbrief

Wij hopen u ook weer te zien, van harte welkom!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 15 mei de Aanschuiftafel

I.v.m. Moederdag deze maand op de derde zondag van mei. Het is nu volop genieten van het voorjaar en we kunnen weer met 26 personen aan een tafel!
De groep van Ria Boers gaat weer met veel plezier aan de slag om er een heerlijke maaltijd van te maken. Samen maken we er weer een gezellige middag van en laten het zoals altijd weer goed smaken! Vanaf 12.30 uur bent u welkom en om 13.00 uur wordt begonnen met eten.
De kosten zijn € 8,= p.p. Vooraf opgeven bij Marijke Hilderink, tel. 0575-464170
Wilt u opgehaald en weer thuisgebracht worden dan vermelden. Dit kost € 2,= p.p.

De maandelijkse fietsmiddag door Bronckhorst.
Mei ,de maand waarin veel voorjaarsbloeiers weer volop in bloei staan. Ook wij verlaten weer vaker ons winters stekje om weer volop te genieten van deze mooie natuur. Lopend of fietsend trekken we er op uit om dit natuurlijke schouwspel te bewonderen .
Dit prachtige lenteweer nodigt dan ook uit om evenals voorgaande jaren de tweede donderdag van de maand weer op de fiets te stappen.
Als K B O willen we in mei weer een start gaan maken met deze fietsmiddag.
Eerste fietstocht : 12 mei aanvang 13.30 uur start ( Booltinkplein).ca 30 km.
Aanmelden is niet nodig. Zijn er echter toch nog vragen , laat het mij weten.
Frans de Vrught.
tel. 06-58802262.

Klootschieten

De winterkou ligt achter ons en het mooie weer komt er aan (dat hopen we in ieder geval).
Een goede reden om het klootschietspel uit de kast te halen en een rondje te gooien.
Dit doen we voor de eerste keer dit jaar op:
Dinsdag 17 mei.
Aanvang 13.30 uur
Startplaats Dorpshuis De Horst
Om organisatorische reden is opgaaf verplicht.
Vindt u het leuk om mee te doen, meldt u zich dan aan bij:
Jan Haarlink tel 0575-463137 mail: activiteiten@kbokeijenborg.nl
Ook niet KBO-leden kunnen mee doen. Dus kent u een vriend, vriendin of kennis, die geen lid is van KBO maar wel graag mee wil doen, geen probleem ieder is van harte welkom.
De volgende data die we dit jaar gepland hebben zijn:
Dinsdag 14 juni; dinsdag 12 juli; dinsdag 9 augustus en dinsdag 6 september.

Museumclub Nieuws !!!

Ons volgende museumbezoek zal zijn op vrijdag 10 juni, en op woensdagavond 8 juni om 20.00 uur geef ik hierover een PowerPoint en uitleg in Dorpshuis De Horst te Keijenborg.
Wij gaan dit keer naar Museum Singer in Laren. (bij Hilversum) Dit museum is goed te bereiken met de auto en voldoende parkeerplaatsen.
Dit moderne museum heeft nu de tentoonstelling; Sluijters en de modernen. Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling en hangt in vijf thematische zalen tussen dat van andere Nederlandse modernisten, waaronder; Jan Toorop, Leo Gestel, Kees van Dongen, Charley Toorop, Carel Willink en vele anderen.
Ook is er nu de tentoonstelling; Théo van Rijsselbergh, Schilder van de zon. Dit is een ode aan de grote Belgische meester in het verbeelden van licht en kleur. Dus we zullen gaan genieten van veel kleur, pointillisme, expressionisme en kubisme.
De Beeldentuin is een ontwerp van de internationaal bekende landschapsarchitect Piet Oudolf met veel werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars en ook is er De Denker van Rodin te zien.
Opgave mogelijk tot: 6 juni bij Aly Janssen, St. Janstraat 37 te Keijenborg.
Tel. 0575460085 mobiel; 0621935619 mail: aly@janho.nl.

Lief en Leed

Als KBO hebben wij het streven iets van ons te laten horen aan zieken en leden die in het ziekenhuis liggen. Helaas kunnen wij niet alles zelf weten, u bent onze ogen en oren. Weet u iemand die hiervoor in aanmerking komt, geef dit dan door aan
Martha Menting tel: 0575-462498 of Marijke Hilderink tel: 0575-464170.
Zij zorgen dan voor een kaartje of een bezoekje.

Uitgaansdag

We zijn er al druk mee bezig. De datum hebben we, het wordt in principe donderdag 14 juli,
noteer dit alvast….. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief!

De Bleijkebus

U kent toch De Bleijkebus, de activiteit van KBO Keijenborg om voor leden die er niet meer zelfstandig op uit kunnen gaan een gezellige middag te verzorgen. In principe gebeurt dit één zaterdagmiddag per maand.
Door wegvallen van een aantal dames die dit jarenlang prima verzorgd hebben zijn wij nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers die deze activiteit willen voortzetten. Wij streven naar drie of vier groepjes van twee dames (heren mag ook!), zodat iedereen maximaal 3 à 4 keer per jaar aan de beurt komt. Deze vrijwilligers zoeken samen iets uit om te gaan doen. Dit kan variëren van kijken naar het hoge water in Lobith, naar een muziek- of toneeluitvoering ergens in de regio gaan, samen naar de bioscoop of gewoon een tocht door de omgeving om te genieten van bijvoorbeeld de herfsttinten. De deelnemers worden opgehaald met de Bleijkebus door onze vaste chauffeurs Tonny Willemsen of Dick Lakenveld; na genoten te hebben van een hapje en drankje wordt iedereen weer naar huis gebracht. We horen altijd dat het heel gezellig is onderweg en voor degenen die het georganiseerd hebben: het is zeer dankbaar werk om te doen. Suggesties zijn er genoeg verzameld gedurende de afgelopen jaren. Tevens is er een lijst met mensen die graag willen deelnemen. Het is wel de bedoeling dat zij even benaderd worden of ze die keer interesse hebben om mee te gaan. Lijkt het u leuk om dit een aantal keren per jaar te organiseren, neem dan contact op met Ria Boers, tel. 0575-461938

Hoort u bij degenen die graag een keer willen meegaan met de gezellige uitjes van de Bleijkebus
(kosten € 20,--) dan kunt u dit ook melden bij Ria Boers, tel. 0575-461938.

Zlim Thuis: Deurbel
“Goh ik was bij je aan de deur, maar je was er niet”. Dit overkomt velen terwijl ze bij navraag, wanneer het was eigenlijk zeker weten dat ze wél thuis waren en graag even bezoek hadden ontvangen. Het gehoor gaat achteruit en dan gebeurt dit soms. Er is een behoorlijk simpele oplossing. Een deurbel die je door middel van een plakstrip bevestigt bij de voordeur. Voor binnen is er een kastje dat je overal in huis kunt plaatsen waar een stopcontact zit. Belt er iemand aan de voordeur dan hoor je niet alleen een luid akoestisch signaal, maar er flitst ook een lampje. Weinig kans dat het nu nog misgaat. Deze deurbellen zijn bijvoorbeeld te koop bij Knaldeals. Ze bestaan uit twee delen, je hebt namelijk een zender en een ontvanger. Deze zijn waterbestendig, daardoor zijn ze voor zowel binnen als buiten geschikt, als er maar een stopcontact zit. Installeren is gemakkelijk: de zender plak je in de buurt van een deur en de ontvanger wordt geplaatst in het stopcontact. De draadloze deurbel heeft een bereik van 300 meter, waardoor je de ontvanger zelfs hoort op zolder of buiten op het terras als er iemand aanbelt. Er zijn meerdere varianten beschikbaar, met een of meerdere ontvangers en zenders, de prijs varieert van € 29,--
(1 zender + 1 ontvanger) tot € 49,-- (2 zenders + 2 ontvangers). Uit ervaring: een zeer goede oplossing voor een veel voorkomend probleem.

Voorbeeld: draadloze deurbel met 2 ontvangers
(Deze zijn te bestellen via internet bij www.knaldeals.com)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tegemoetkoming energierekening (in Contact week 16)

Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming in de energierekening:
de energietoeslag. Deze bedraagt € 800,00 welke in 2 delen van elk € 400,00 wordt uitbetaald.
De energietoeslag is bedoeld voor inwoners van 18 jaar en ouder met een inkomen van maximaal 120% van het bijstandsniveau. Er wordt geen rekening gehouden met het eigen vermogen.
Ontvangt u niet automatisch deze bijdrage, dan kunt u dit vanaf 20 april 2022 zelf aanvragen via het formulier op www.bronckhorst.nl/energietoeslag.
Komt u er niet uit, neem dan telefonisch contact op met de gemeente: tel: 0575-750250.

Formulierenhulp Bronckhorst (in Contact week 15)

Nederland zit vol met wetten, regels en voorzieningen. Om er achter te komen of u recht heeft op een regeling, moet u vaak eerst een formulier downloaden en invullen. Soms is het lezen en be-grijpen van deze formulieren ingewikkeld. Vindt u dat inderdaad lastig? Ga dan langs bij
Formulierenhulp Bronckhorst.
Dat is een groep vrijwilligers die samen met u de vragen doorneemt. Zij zijn om de week op donderdagavond in het gemeentehuis aanwezig en u hoeft vooraf geen afspraak te maken en is gratis.
Zij helpen u bij: - het (digitaal) invullen van formulieren
                         - het (digitaal) aanvragen van toeslagen of kwijtscheldingen
                         - Advies of hulp bij lastige rekeningen of brieven
                         - overzicht krijgen in uw geldzaken
                         - het aanvragen van een DigiD
                         - financiële formulieren
U spreekt de vrijwilliger apart in een spreekkamer en hij gaat vertrouwelijk om met uw gegevens.
U vult altijd zelf het formulier in en alleen zaken voor u zelf kunnen geregeld worden..

De vrijwilligers zijn op de volgende donderdagen van 16.00 uur tot 18.00 uur aanwezig:
19 mei: 02 - 16 en 30 juni: 11 en 25 augustus: 08 en 22 september.

Wat neemt u mee?
- Indien in bezit: uw DigiD
- Geldig legitimatiebewijs
- Brief of formulier waar u een vraag over heeft.
Kunt u niet op donderdag?
Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente op tel. (0575) 750250.
Wilt u meer weten over regelingen die er zijn voor inwoners met een laag inkomen?
Op www.bronckhorst.nl/laaginkomen staan alle regelingen op een rij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uitstapje Bleijkebus (verslag)

Zaterdag 19 maart was weer een uitstapje met de Bleijkebus.
Met 6 deelnemers reden we via een landelijke route naar Lochem.
De zon scheen uitbundig alleen de wind was koud , maar het gaf al met al wel een voorjaarsge-voel.
Dat kwam goed uit, want we waren inmiddels gearriveerd bij Intratuin.
Hier hebben we genoten van allerlei voorjaarsbloeiers, planten, accessoires teveel om op te noe-men.
Na een goed uurtje winkelen waren we wel toe aan koffie en thee.
Dit liet iedereen zich goed smaken , daarna gingen we richting uitgang maar eerst werd er nog door enkele deelnemers een bloemetje gekocht.
Om ongeveer 17.00 waren we bij Appie Happie in de veldhoek.
Hier hebben we wat gedronken en heerlijk gegeten, daarna gingen we met een voldaan gevoel richting Keijenborg.
We kunnen terug kijken op een gezellige middag, die zeker voor herhaling vatbaar is. Dus mensen geef U op voor een volgende keer, want wij zien U graag weer.
Groeten Tonnie ,Thea en Maria.

Volgende uitstapje is op zaterdag 21 mei 2022
Opgeven bij Thea Weverink 06 10351865 of bij Maria Hendriks 06 29420730

Verslag Jaarvergadering van 6 april 2022

In de tjokvolle Horstzaal van dorpshuis de Horst werd op woensdag 6 april de uitgestelde jaarvergadering 2022 gehouden. Iedereen werd welkom geheten, zocht een plaats en werd voorzien van koffie/thee en een plak cake/koek, die aangeboden werd door dorpshuis de Horst. Na de gebruikelijke formaliteiten van een jaarvergadering: opening en mededelingen van het bestuur door voorzitter Fons Stapelbroek werd er op gepaste wijze aandacht besteed aan de overledenen van 2021. Er werd een kaars ontstoken, hun namen werden genoemd daarna was er een minuut stilte, gevolgd door een toepasselijk gedicht.
Secretaris Carolien Hennink lichtte de notulen van de vorige jaarvergadering en het jaarverslag van 2021 toe. Daarna gaf penningmeester Paulien Jansen uitvoerig verslag over de financiën van 2021.
Door de inkomsten van contributie, donaties van zowel privé personen als stichtingen en subsidies was er financiële ruimte om van alles te organiseren in corona tijd. KBO Keijenborg is een financieel gezonde vereniging. De kascommissie (Ans Gerritsen en Miny Heutink) sprak goedkeurende woorden over de manier van boekhouden van de penningmeester, wat aanleiding was voor een applaus. Als nieuw lid van de kascommissie werd Gerard Stapelbroek benoemd in plaats van de aftredende Ans Gerritsen.
Frans de Vrught en Carolien Hennink, die aftredend waren, hebben zich beiden beschikbaar gesteld voor een volgende periode. Tijdens de rondvraag kwam de opmerking uit de zaal dat het bestuur voor al het werk dat ze gedaan hebben best een keer mochten gaan dineren samen. Een andere persoon had zich in de periode van overlijden van zijn partner en de tijd daarna bijzonder gesteund gevoeld door de aandacht die KBO Keijenborg hieraan besteed had.

Na dit alles was er uitgebreid tijd om samen bij te praten onder het genot van een drankje.
Het grandioze koud en warme hapjesbuffet (verzorgd door Coens Catering) was zeer uitgebreid: veel verschillende heerlijkheden, iedereen kon wel iets vinden waar hij van kon genieten, de smaakpapillen werden enorm verwend. Vóór het buffet was er een humoreske onderbreking, er werd er een korte sketch getoond van Toon Hermans over het galabanket. Gewoon samen even lachen over de grappen van deze fantastische cabaretier.

Om 17.45 uur werd de middag door voorzitter Fons Stapelbroek afgesloten; hij wenste iedereen wel thuis, ervan overtuigd dat alle aanwezigen hadden genoten van een zeer geslaagde middag.

 

Alle jarigen in mei,

        van harte gefeliciteerd,

                          we wensen u een fijne dag

  

                           Het volgende Magazine en de nieuwsbrief verschijnen 24 mei

Copyright © 2004-2022 KBO | Ontworpen door WebdesignIdee