Sponsoren
sep 5, 2019

Nieuwsbrief september 2019


Nieuwsbrief KBO Keijenborg. september 2019

Agenda:
6 september Toneelmiddag
8 september de Aanschuiftafel
12 september Fietsmiddag
12 september Wandelmiddag
21 september Keijenborg Creatief
21 september de Bleijkebus
26 september Wandelmiddag
10 oktober Wandelmiddag
11 oktober Slachtvisite
11 oktober Opening van het seizoen
13 oktober de Aanschuiftafel
19 oktober de Bleijkebus

Wekelijkse activiteiten:
Internet café vanaf 9.00 uur de Horst, inloop elke maandag
Internet café vanaf 10.00 uur de Horst, workshop elke maandag
Koersbal vanaf 14.00 uur de Horst elke maandag
Volksdansen vanaf 13.30 uur de Horst elke dinsdag
Bridge vanaf 19.15 uur de Horst elke dinsdag
Kaarten vanaf 14.00 uur de Horst elke woensdag

Andere activiteiten / hoe laat / waar:
Wandelen vanaf 13.30 uur, Booltinkplein (do)
Bingo vanaf 14.00 uur in de Horst (woe)
Aanschuiftafel s.v.p. opgeven, (zat/zon)*
Bleijkebus s.v.p. opgeven, (zat)*

* Zie info over opgeven elders in deze Nieuwsbrief

Wij hopen u ook een keer te zien, van harte welkom!

 

Vrijdag 6 september 

Toneelvereniging Bekveld speelt de klucht: 

VERKEERDE HULP OP DE EERSTE HULP geschreven door Henk Roede

Locatie : Hogenkampweg, Bekveld
Datum : vrijdag 6 september 2019 om 14.00 uur
Entree : 8 euro p.p. (incl. koffie/thee+cake en 1 consumptie)
Humor heelt alle wonden. Nou, bijna alle wonden, want voor een gebroken been kun je maar beter naar de afdeling Eerste Hulp van het Bekvelds ziekenhuis strompelen, waar een geducht team van artsen en verplegers je staat op te wachten voor een warm maar weinig genezend onthaal.
De toneelgroep Bekveld heeft dit jaar gekozen voor de klucht ‘Verkeerde hulp op de Eerste Hulp’ van Henk Roede. De locatie, een plattelandsziekenhuis waar een verstrooide geneesheer de scepter over de afdeling Eerste Hulp zwaait, maar iets te vaak mis zwaait, biedt grote mogelijkheden voor het genre hilarische momenten en dus een geslaagd avondje toneel.
Of het werkelijk tot genezen komt in het Bekvelds ziekenhuis, valt ernstig te betwijfelen. Vooral ook omdat niet iedereen die als geneesheer te boek staat dat ook werkelijk is. En er bovendien ook een hypochonder van het type Nella rondloopt wier enige echte kwaal is dat ze geen kwalen heeft, maar met ieder fysiek wissewasje de lange file van zorgvragers nog langer weet te maken.
Mochten de bezoekers van de klucht in de veronderstelling verkeren dat de voorstelling vanwege de vele lachmomenten een uitputtingsslag dreigt te worden zodat de ambulances af- en aan moeten rijden, in de pauzes kan aan de tapkast genezing gezocht worden bij een verfrissend drankje.
Wij hopen dat velen van u aanwezig zullen zijn op deze gezellige middag in Bekveld
Lijkt het u leuk om hier naar toe te gaan maar hebt u geen vervoer, bel even met Jan Haarlink 0575 463137 of Francy Wicherink 0575 463467, dan gaan wij zorgen dat u gehaald en gebracht wordt.

Zondag 8 september: de Aanschuiftafel
De herfst is in aantocht na een mooie zomer, uit maar ook thuis was het genieten. Vele vakantiegangers komen naar de Achterhoek omdat het hier zo mooi is, en wij kunnen er het hele jaar van profiteren!
Ook bij Jan en Alma is de tuin prachtig en hierbij is er smakelijk eten dat gekookt wordt door de groep van Map Lankhorst, smullen maar.
De kosten zijn € 7,= p.p. Vooraf opgeven bij Marijke Hilderink, tel. 0575-464170
Wilt u opgehaald en weer thuisgebracht worden dan vermelden . Dit kost € 2,= p.p.

21 september: Keijenborg Creatief
Datum zaterdag 21 september van 10.00 uur tot 16.00 uur
Plaats Dorpshuis de Horst.
Enthousiast kunnen we zeggen: JAAA, het gaat door! Zo’n 40 dames en heren willen ons laten zien wat zij op creatief gebied gemaakt hebben. Er zijn schilderijen, tekeningen, handgemaakte poppen, sieraden, poppenhuizen, vogelvoederhokjes, wenskaarten, geborduurde schilderijen en tafellakens….. te veel om op te noemen. U bent van harte uitgenodigd om alles te komen bewonderen. Toegang gratis, (vrije gift in bus). De bar van de Horst is open, zodat u ook even iets kunt drinken.


Zaterdag 21 September: ‘n gezellige tocht met de Bleijke bus.

Met Marieke, Truus en onze chauffeur Tonny Willemsen, gaan we uit: bestemming onbekend. Onderweg eerst koffie met wat lekkers, daarna worden we verrast met een heerlijke een hapje en een drankje
U wordt om ongeveer 13.00 uur opgehaald en om ongeveer 18.00 uur weer thuisgebracht.
De kosten voor deze gezellige middag zijn € 20, = per persoon.

U kunt zich opgeven voor 14 september bij:
Marieke Schiphorst Tel: 0575 – 462957
Truus Geurts Tel: 0575 - 462668


Data medische keuringen t.b.v. verlengen rijbewijs 2019.
Voor de tweede helft van dit jaar zijn de medische keuringen op de volgende data mogelijk:

14 september, 12 oktober, 9 november 21 december.

Aangezien de problemen bij het CBR voortduren en het daarom erg lang kan duren voor u bericht krijgt voor u naar de keuringsarts mag gaan, adviseren wij u om, indien mogelijk, de gezondheidsverklaring digitaal te downloaden en te versturen.
De afhandeling bij het CBR gaat in de meeste gevallen dan veel sneller.

Dansgroep ‘Humoresque’
Wij zijn dansgroep ‘Humoresque’, onderdeel van KBO Keijenborg, vorig jaar hebben wij ons 35-jarig bestaan gevierd. Wij dansen op internationale muziek, van Balkan tot Amerika, maar ook een Engelse Wals en Tango staan op ons programma. Helemaal aangepast aan 55+ers, zowel voor dames als heren. Danservaring is niet echt nodig, wél het plezier om te bewegen op mooie muziek. Kom gerust een keer kijken of dit wat voor u is. U bent van harte welkom op onze dansmiddag én neem vooral een bekende mee, dat is nog gezellig ook. Vanaf 3 september dansen wij elke dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 15.15 uur bij De Horst in Keijenborg.

Nieuw mailadres
Van meerdere leden hebben wij bericht ontvangen dat zij, nadat zij op het glasvezelnet aangesloten zijn, een nieuw mailadres hebben. Hebt u ook een ander mailadres gekregen, wilt u dit dan s.v.p. doorgeven aan Map Lankhorst zodat zij dit in de ledenadministratie kan verwerken. Haar mailadres: m.lankhorstpot@upcmail.nl

Opening van het seizoen

Datum vrijdag 11 oktober 2019 om 19.30 uur
Plaats Dorpshuis de Horst.

Het nieuwe seizoen gaat weer beginnen en het begint meteen al goed! Twee dames van de Historische Vereniging Oud Noordijk komen ons een en ander vertellen over slachtvisite. Volgens goed ingelichte bronnen valt er zelfs iets te proeven. Een avond vol herinnering en nostalgie, komt allen. Wij kunnen nu al zeggen dat op deze avond de Bleijkebus zal/kan gaan rijden, een probleem met vervoer kan/mag gen excuus zijn dat u er niet bij bent. Vervoer aanmelden bij: Jan Haarlink 0575 463137, Francy Wicherink 0575 463467.

 Hart voor de Achterhoek 

Zoals je al weet organiseert Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek ‘Hart voor de Achterhoek’ en wij mogen meedoen! Kom in actie en steun ons. Als lid van deze bank heb je een stemcode ontvangen en kun je van 5 t/m 19 september je stem digitaal uitbrengen op een club of vereniging die je een warm hart toedraagt. Iedereen krijgt vijf punten, max. aantal punten per vereniging is twee. Wij rekenen op uw steun! Niet zo handig met de computer, vraag hulp aan familie, of benader een bestuurslid.

 Valpreventie
Voor de cursus waren er zoveel aanmeldingen dat we met twee cursussen tegelijk beginnen. De eerste les is op maandag 30 september, dit i.v.m. vakantie van één van de fysiotherapeuten. Van de gemeente ontvangen we een subsidie en het Groene Kruis draagt ook financieel bij, beide instanties: hartelijk dank. Meer info over indeling etc. volgt.

Gladiolen van Jos Sloot en pannenkoeken bij De Zon (verslag)
Op 4 juli 2019 zijn we met een grote groep op pad gegaan. Onze eerste bestemming was het gladiolenbedrijf van Jos & Dycke (van Boer zoekt Vrouw) in Steenderen. Iedereen werd persoonlijk welkom geheten en we kregen uitleg over hoe een en ander georganiseerd is. Sinds enkele jaren runnen Jos & Dycke samen het afgeslankte bedrijf, alleen tijdens de oogsttijd in de zomer is er hulp van een aantal Poolse medewerkers. Vanwege de risicospreiding zijn er op verschillende percelen bollen aangeplant. Steeds met een tijdspreiding van twee weken, anders zouden alle bloemen gelijktijdig komen. Bij het oogsten gaan de medewerkers iedere dag door de percelen om de geschikte exemplaren te oogsten, dit luistert heel nauw. Wat gisteren nog niet plukbaar was, kan morgen al weer te ver zijn. De bloemen gaan naar het bedrijf, de bollen blijven achter op het land. Er worden nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt. Waarom de bollen volgend jaar niet weer poten? Geen goed idee omdat men dan geen homogene oogst krijgt. De gladiolen moeten 90 cm lang zijn en alles staat op kleur, dit is niet te realiseren met tweedejaars bollen. Het bedrijf van Jos & Dycke is gecertificeerd d.w.z. dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Iedereen kreeg een bos gladiolen mee naar huis met de garantie van Jos dat men er tien dagen van zou kunnen genieten. Natuurlijk werden er ook nog enkele wetenswaardigheden over ‘Boer zoekt Vrouw’ verteld, altijd interessant. 

Na een mooi tochtje over rustige weggetjes bereikten we onze tweede stop: Pannenkoekenhuis ‘De Zon’ in Wehl. Na koffie/thee met cake stond de huifkar met drie Belgische paarden klaar om een ritje door de landelijke omgeving te maken. Ondertussen had iedereen wel trek gekregen, dat kwam goed uit want er werd een pannenkoekenproeverij geserveerd. Op iedere tafel met tien personen werden drie verschillende ambachtelijke pannenkoeken, gesneden in pizzapunten, gezet. Op deze manier kon je veel soorten proeven. Een ijstaart met chocolade, kersen, bosvruchten en slagroom was.

Jaarlijkse fietsdag KBO Keijenborg (verslag)

Op 11 juli zijn we met 16 leden, helaas moesten zich 2 leden door omstandigheden afmelden,
om 10.00 uur vanaf het Booltinkplein in Keijenborg op de fiets gestapt.
Via mooie binnenwegen ging het richting Ruurlo. Het weer was goed, wel bewolkt maar geen regen en een prima temperatuur.
Bij café ‘t wapen van ‘t Medler was de eerste stop voor de koffie met overheerlijk appelgebak.
De tocht ging verder door de prachtige Achterhoekse omgeving richting Borculo. Bij Museumboerderij ‘de Lebbenbrugge’ een korte stop om hier de tuin en de oude boerderij met herberg te bezichtigen, verder werd hier de gebruikelijke groepsfoto gemaakt. Vervolgens gefietst naar café/restaurant Kerkemeijer, hier werd ons op het terras een overheerlijke lunch geserveerd.
Het werd zonnig en warm, iedereen genoot hiervan en iedereen was gezellig met elkaar in gesprek. Na ruim een uur weer de fiets op en via Ruurlo richting de Veldhoek. Hier wilde men even stoppen voor een ijsje of een drankje, al dus zo gedaan. We zaten net buiten op het terras toen er een bui kwam opzetten, het was een fikse regenbui, dus goed getimed om hier even te stoppen. Na deze pauze weer de fiets op richting Keijenborg, waar we om 16.30 uur, na 56 km. weer op de plaats van bestemming waren.
Iedereen heeft genoten van de prachtige route, met dank aan Frans en Annelies. Het was een zeer gezellige dag.
Uitstapje Bleijkebus (verslag)

20 juli was het weer tijd om er met de Bleijkebus op uit te gaan (verslag)
We hebben een bezoek gebracht aan de Ars Longa tuin, gelegen aan de Zomerweg in
Achter Drempt. Een tuin met mooie bloeiende bloemen en een bamboetuin, af en toe viel er een klein druppeltje regen, maar we konden er wel van genieten. We hebben daar ook een kopje koffie of thee gedronken. Tot slot hebben we heerlijk gegeten bij de Olde Schole in Laag Keppel, met als toetje nog een heerlijk ijsje op het terras.
Tonnie, onze chauffeur, bracht iedereen weer veilig thuis. Tonnie, Thea en Mieke.

KBO fietsvakantie Oisterwijk (verslag) 
Maandagmorgen 22 juli zijn alle passagiers, na het opladen van de fietsen wat netjes verzorgd werd door Johan, Willie, Louis en Wim, vertrokken naar hotel Boschoord in Oisterwijk.

Tijdens de ontvangst waar wij een lekker bakkie koffie en een ‘Oisterwijkse Heer’ nuttigden kwamen gelijk al de fietsroutes tevoorschijn en zijn de dames en heren begonnen met het verkennen van de schitterende omgeving
Na het verkennen van de omgeving konden wij inchecken en hebben daarna gezellig en smaakvol genoten van ons eerste diner. s Avonds zijn enkele mensen weer vertrokken op de fiets, anderen vermaakten zich door het spelen van een spelletje rummikub, bridge of een gezellige babbel met een drankje
De volgende dag na het nuttigen van het ontbijt zijn we in groepjes vertrokken naar o.a Den Bosch, het mooie natuurpark de Campina , de Loonse- en Drunense heide of een andere route. Prachtig was het dat je dan onderweg bekenden tegenkomt die de betreffende route andersom fietsen dan werden er ook aanwijzigingen aan elkaar door gegeven waar je een mooi terras kon vinden, want daar werd goed gebruik van gemaakt. ‘s Avonds heeft iedereen een terrasje gezocht om de maag te vullen, rond half acht-acht uur kwamen de meesten weer binnen druppelen. En net als de eerste avond, werd er een spelletje gespeeld of een gezellig praatje gemaakt. Omdat het zo warm was die dag hebben een 6 tal personen het tropenrooster ingevoerd en zijn de volgende ochtend om vijf uur al vertrokken. Met het ontbijt waren ze terug en vertelden ze dat ze ontzettend hadden genoten van de stilte. Na het ontbijt zijn diverse groepjes vertrokken om al fietsend te genieten van de bezienswaardigheden in de omgeving. I.v.m. de hitte hebben wij een excursie ingelast naar de Leerfabriek in Oisterwijk, daar werd verteld hoe in het verleden leer verwerkt werd, tevens hebben wij de bakkerij van Robert van Beckhoven, bekend van ‘Heel Holland Bakt’ gezien
De laatste dag hadden weer enkele mensen het tropenrooster ingevoerd en zijn ‘s morgens vroeg per fiets vertrokken, zij waren met het ontbijt terug. Iedereen heeft nog even heerlijk genoten van de mooie omgeving en de airco in het hotel. Om twee uur zijn we vertrokken naar ons mooie dorp Keijenborg, de fietsen werden afgeladen, koffers uitgeladen en iedereen ging naar huis om zich even lekker op te frissen.
‘s Avonds hebben wij ter afsluiting nog nagepraat tijdens een fantastisch etentje bij den Bremer in Toldijk. Toen bleek overduidelijk dat de meesten fantastisch hadden genoten van dit uitstapje. Ze hopen er volgend jaar weer bij te kunnen zijn. De volgende fietsvakantie zal georganiseerd worden door Janny, Gerda en Riet, veel succes.
Wij zijn blij dat alles zo goed is verlopen, groetjes Willemien, Thea, Ria en Henk

Bleijkebus zaterdag 17 augustus 2019 (verslag)

Op zaterdagmiddag 17 augustus vertrokken we om 1 uur richting Zutphen.
Het regende een beetje, maar wij zaten droog en er werd al volop gepraat en gelachen tijdens de rit. Ons doel was de Museumboerderij van Herman Kip.
We werden ontvangen met koffie en gebak en kregen daarna een filmpje te zien over het leven en werken van Herman.
Hoewel hij moest boeren, was dat niet wat hij graag wilde; dat was schilderen.
Dat was dan ook duidelijk te zien.
De boerderij stond van vloer tot nok vol met zijn schilderwerk.
Huisraad, meubilair, borden, vazen, klompen, maar ook deuren en kasten.
Een gids leidde ons rond en lichtte een en ander toe. Heel boeiend.
Vanuit Zutphen reden we naar De Veldhoek waar we samen gezellig hebben gegeten en nagepraat.
Daarna bracht Tonny iedereen weer keurig thuis, na dit interessant en gezellig uitstapje.
Tonny, Diny en Helmy

 Aanschuiftafel zondag 11 augustus 2019 (verslag)

Tegen 12.30 uur kwamen de eerste gasten binnen en werden verwelkomd met een glaasje fris. De chauffeurs Tonnie en Henk hebben 7 mensen opgehaald
met de Bleijkebus. Om 13.00 uur zijn we gaan eten, het was weer erg gezellig en er werd fijn gekletst samen. Er waren 23 gasten en we hebben voor het eerst met de stoomoven gewerkt na uitleg van Marijke, wat erg fijn was. Het eten viel weer goed in de smaak.
Tegen 14.45 uur keerde iedereen voldaan weer huiswaarts. Nadat we alles opgeruimd hadden, waren we tegen 17.00 uur weer thuis.
Groeten: Annelies, Willemien, Annie en Ria

 Leefbaarheid in Keijenborg

In de vorige uitgave is er een oproep geweest aan inwoners van Keijenborg om zich aan te melden voor het vormen van een projectgroep. Deze projectgroep had tot doel een enquête uit te schrijven om de woonbehoefte, onder jongeren en ouderen in kaart te brengen.
De werkgroep is inmiddels gevormd en bestaat uit: mevr. P. Jansen, mevr. C. Hennink , mevr. M.Hilderink, dhr.H. Boers en dhr. F. de Vrught.
Door middel van deze enquête willen we, op korte termijn, een goed inzicht krijgen in de woonbehoefte van de Keijenborgse bevolking.
We zien overal in de gemeente Bronckhorst dat de kleine kernen actief zijn op het verbeteren van woon- en leefomstandigheden. In ons eigen dorp heeft een groep jongeren een enquête gehouden onder leeftijdsgenoten (25-30jaar) waaruit bleek dat er zowel behoefte is aan starters - als bestaande woningen. Deze jongeren hebben dit aan de gemeente gepresenteerd, waarbij de gemeente kenbaar maakte dat er niet direct bouwlocaties voorradig zijn in Keijenborg.

Tijdens een bijeenkomst van het seniorenconvent met wethouder Blaauw werd gevraagd naar de status van de voormalige locatie Maria Postel. Uit dit alles blijkt dat de Gemeente bereid is haar medewerking te verlenen, maar concreet een cijfermatige onderbouwing van de woningbehoefte wil hebben; wie zijn de doelgroepen, om welke aantallen gaat het en waar komen de potentiële inwoners vandaan.

Op dit moment zijn er nieuwe ontwikkelingen bij de locatie Maria Postel. De projectontwikkelaar, heeft een nieuw ontwikkelingsplan aan het college ter inzage aangeboden .
Dit nieuwe plan houdt in dat er naast het gerenoveerde hoofdgebouw ca 17 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. De aard van de woningen is afhankelijk van de woonbehoefte in Keijenborg.
De reactie van de gemeente : Samengevat staan wij positief tegenover de voorgestelde herontwikkeling van de locatie Maria Postel. Voordat wij echter definitief medewerking verlenen, hebben wij meer duidelijkheid nodig omtrent de specifieke behoefte die ten grondslag ligt aan uw plan. Wij zien de nadere onderbouwing dan ook graag tegemoet.

Uit het bovenstaande blijkt dat de mogelijkheid tot woningbouw mogelijk is. De groei van KEIJENBORG is afhankelijk van onze eigen inbreng.
Daarom willen wij u vragen wanneer dit voor u van belang of toepassing is, de enquête zo spoedig mogelijk in te vullen en bij één van de projectgroepleden af te geven.
Mochten er toch nog eventuele vragen zijn graag contact op nemen met F. de Vrught. Tel.0575-461883. Of mob.06-58802262

enquête t.b.v. Woonwens/behoefte september2019

Naam/adres
Leeftijdgroep
Woont nu
Plaats
Nu huur/koop
Wenst huur/koop
Max.maand last
Opm.


Uitstekend zomer bridgeseizoen!
 

Dit jaar was het mogelijk om in de zomer ook bridgers uit de hele gemeente Bronckhorst mee te laten spelen, de animo was groot omdat wij als enige club de hele zomer bridgen, en voor onze clubleden was het plezierig dat we konden kennismaken met bridgers uit Vorden Zelhem en Bronckhorst!

Bridgeclub “de Kei” heeft 50 leden en speelt elke dinsdagavond vanaf 19.15 uur tot 22.30 uur in De Horst. We zijn een club waar vooral gezelligheid voorop staat.
Binnenkort is er een informatiebijeenkomst, waarin veel verteld wordt over het bridgespel, en u kunt proeven van een uitdagend spel.
Info: Marijke Hilderink Tel. 0575-464170 of 06-12518873

 

 Tentoonstelling Keijenborg Creatief

Zaterdag 21 september in Dorpshuis de Horst

Entree gratis, vrije gift

BREIEN BORDUREN MACRAMÉ HAKEN NAAIEN

POTTEN BAKKEN

SCHILDEREN

SCHRIJVEN

HOUTSNIJWERK

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2004-2020 KBO | Ontworpen door WebdesignIdee