Home
mei 30, 2019

Nieuwsbrief juni 2019


Nieuwsbrief KBO Keijenborg. juni 2019

Agenda alle activiteiten:

8 juni de Aanschuiftafel
12 juni Bingomiddag
13 juni Wandelmiddag
13 juni Fietsmiddag
14 juni Museumclub*
15 juni de Bleijkebus
22 juni Aanloopkermis
27 juni Wandelmiddag
4 juli Uitgaansdag*
10 juli Bingomiddag
11 juli Jaarlijkse fietsdag
14 juli de Aanschuiftafel
20 juli de Bleijkebus
25 juli Wandelmiddag

Wekelijkse activiteiten:
Internet café vanaf 9.00 uur de Horst, inloop elke maandag
Internet café vanaf 10.00 uur de Horst, cursus elke maandag
Koersbal vanaf 13.00 uur de Horst elke maandag
Volksdansen vanaf 13.30 uur Coen’s Tapperij elke dinsdag
Bridge vanaf 19.15 uur de Horst elke dinsdag
Kaarten vanaf 14.00 uur de Horst elke woensdag

Andere activiteiten / hoe laat / waar:
Wandelen vanaf 13.30 uur, Booltinkplein (do)
Bingo vanaf 14.00 uur in de Horst (woe)
Fietsen vanaf 13.30 uur Booltinkplein (do)
Aanschuiftafel s.v.p. opgeven, (zat/zon)*
Bleijkebus s.v.p. opgeven, (zat)*

*Zie info over opgeven elders in deze Nieuwsbrief

Wij hopen u ook een keer te zien, van harte welkom!

Zaterdag 8 juni: De Aanschuiftafel
De aanschuiftafel is in juni op een zaterdag gepland omdat de zondagen een andere invulling hebben. Noteer het in uw agenda! De zomer en de kermis zijn in aantocht, fijn lang licht! Het is genieten, ook van een heerlijke maaltijd, kom dit zien en proeven in de serre van Jan en Alma. De groep van Yvonne Lakerveld maakt weer een heerlijke maaltijd, dus het is weer smullen geblazen
De kosten zijn € 7,= p.p. Vooraf opgeven bij Marijke Hilderink
tel. 0575-464170
Wilt u opgehaald en weer thuisgebracht worden dan vermelden . Dit kost € 2,= p.p.

Museumclubnieuws !!! 14 juni. 

De Hermitage in Amsterdam bestaat 10 jaar, dat wordt gevierd met de tentoonstelling
“DE SCHATKAMER”. Er zijn ruim 200 meesterwerken uit de Hermitage van St. Petersburg.
De collectie bestaat o.a. uit een Venusbeeldje van 23.000 jaar voor Christus tot de Duivelse Zwaan van Jan Fabre uit 2016. Een reis door eeuwen van kunstgeschiedenis, een unicum in Nederland.
De schilderkunst is vertegenwoordigd met werken van Da Vinci, Dürer, van Dijck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velazquez en van der Weijden.
Ook gaan we de tentoonstelling “HOLLANDERS VAN DE GOUDEN EEUW” zien, deze omvat 30 groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdams museum en het Rijksmuseum.
Het museumgebouw aan de Amstel heeft een lang verleden in de stad Amsterdam en dat is te zien en te horen.
Wij gaan er heen op vrijdag 14 juni en vooraf op woensdagavond 12 juni om 20.00 uur geef ik enige uitleg in Dorpshuis “De Horst” in Keijenborg.
Opgave tot 10 juni bij: Aly Janssen, St. Janstraat 39 te Keijenborg. tel. 0575460085 / 0621935619 mail: aly@janho.nl
P.S. Als je een treinkaartje wilt, dan ook je voorletter, achternaam volgens id of pas (meisjesnaam) en geboortedatum doorgeven.

Zaterdag 15 Juni: De Bleijke bus.

We gaan er weer een gezellige zomerse tocht van maken. Met Marieke en Truus en onze chauffeur Tonny Willemsen, gaan we uit met onbekende bestemming met De Bleijkebus met onderweg koffie met wat lekkers, daarna worden verrast met een heerlijke hapje en een drankje.
U wordt om ongeveer 13.00 opgehaald en om ongeveer 18.00 weer thuisgebracht.
De kosten voor deze gezellige middag zijn € 20, = per persoon.
U kunt zich opgeven vóór 8 juni bij:
Marieke Schiphorst Tel: 0575 - 462957
Truus Geurts Tel: 0575 - 462668

Vrijdagmiddag 21 juni: AANLOOPKERMIS

Een feest voor allen dat elk jaar weer gezelliger wordt. We feesten op de muziek van de Moodchers Tributeband.
Kom allen, met de dansgroep, de koersballers, de wandelaars en fietsers, de kaarters, bridgers, biljarters de bingo
en sjoelers, alle vrijwilligers, leden van de KBO en alle inwoners. We maken er samen met Schuttersgilde Sint Jan weer een mooi feest van!
De Marketensters van Sint Jan zullen weer zorgen voor de inwendige mens met een hapje
en een Sintjanskruudje.
Samen Kermis vieren is héél gezond voor:
- De sociale contacten
- Goede beweging
- Oefening voor de stembanden. (zingen)
- Vergeet je zorgen.
- Maak plezier met elkaar
- De Schutterij, door te komen waarderen wij hun inzet!

KBO-UITJE. donderdag 4 juli

Het is nog steeds mogelijk om u op te geven voor het zeer gevarieerde uitje van 4 juli. Even in het kort: bezoek aan gladiolenbedrijf van Jos & Dycke (bekend van Boer zoekt vrouw) en een huifkartocht vanuit Pannenkoekenrestaurant De Zon in Wehl. Vindt u dit te vermoeiend, gewoon in De Zon blijven mag ook. Daarna een uitgebreide proeverij van ambachtelijk gebakken overheerlijke pannenkoeken. Van de verschillende soorten die aan tafel in pizzapunten geserveerd worden, mag u net zoveel eten als u wilt, van alle smaken een puntje. Als afsluiting ijs met warme kersen en/of chocoladesaus. Vervoer per bus: wij zorgen voor voldoende “helpers”, rollators geen probleem, zelfs enkele plaatsen voor personen in een rolstoel. Vindt u het vervelend om alleen te gaan, kom samen met familie, buren of uw mantelzorger, zij hoeven geen lid te zijn van de KBO. Iedereen is gewoon welkom op dit ontspannende gezellig uitstapje. Kortom, meteen opgeven: telefonisch bij Jan 0575-463137 of Francy 0575 463467. Kosten € 35,-- per persoon. Hebt u een probleem met vervoer van en naar de bus, even melden, dit kan opgelost worden. Vertrek vanuit Keijenborg om 13.00 uur, weer terug om ca. 19.00 uur.

Opmaat activiteiten: WADLOPEN op 28 augustus

Wadlopen. Wie houdt er nu niet van stilte, rust en ruimte. Wanneer je gaat wadlopen hoor je geen bijgeluiden en is er geen horizon vervuiling. Je kunt genieten van het Wad en de mooie natuur om je heen, en ach dat je daarbij door slik en geulen moet neem je dan maar voor lief!
Wij hebben voor 18 personen geregeld dat zij op 28 augustus per huurbusje kunnen gaan wadlopen in Pieterburen. Er is nog plaats, lijkt u dit leuk en hebt u enige conditie, dan is dit een gezellig sportief uitje voor u! Lekker buiten het wad verkennen, in de zilte zeelucht genieten van alles wat het wad te bieden heeft, soms worden er zelfs zeehonden gespot! Kosten: € 20,-- deelname tocht incl. koffie/thee met appelgebak, huurschoenen € 7,50, vervoer op basis van volle bus ca. € 18,--, alles per persoon. Degenen die zich opgeven ontvangen tijdig meer nuttige informatie over kleding, tijdstip van vertrek etc. Opgeven kan bij Jan 0575-463137 of Francy 0575-463467 of per mail activiteiten@kbokeijenborg.nl

Samen fietsen met de Duofiets.

Vindt u het ook zo heerlijk om er in het voorjaar en de zomer met de fiets op uit te gaan, genieten van de natuur, gezond bewegen?
Voor velen die niet meer in staat zijn zelfstandig te fietsen is er nu de mogelijkheid gebruik te maken van een elektrische duofiets. Samen met iemand de Keijenborg nog een keer over, een rondje Hengelo of het Zand,
een ijsje eten op een terrasje in Zelhem. Hebt u geen maatje om met u mee te gaan, in overleg kunnen wij daar voor zorgen.
Deze elektrische Duofiets staat bij Van Slingerland Tweewielers in Keijenborg, een probeerrondje vooraf is aan te raden. Neem minstens één dag van te voren contact op met een contactpersoon van KBO Keijenborg, dan gaan zij dit regelen.
Voor info kunt u bellen: Rikie Scheers tel. 06-40925644 of
                                     Truus Buil        tel. 06-23858770. 

Samen gezond bewegen, ja gezellig.


Cursus Valpreventie


Waar: Gymzaal Keijenborg
Wanneer: Maandag van 13.00 uur tot 14.00 uur vanaf 23 september in totaal 10x
In samenwerking met KBO Hengelo gaan we bovengenoemde cursus organiseren. Speciaal bedoeld voor hen die al eens gevallen zijn. Had dit voorkomen kunnen worden? Twee gespecialiseerde fysiotherapeuten gaan u begeleiden in een kleine groep van 6 – 10 personen. Het volgende komt aan bod: kracht- en balanstraining, valtechnieken en hoe weer opstaan na een val. Zeer nuttig want: “ie wit ‘t, aj iets brekt buj nog niet zo weer op de been”. Voor opgave van of informatie over deze cursus, die gratis gegeven wordt (geheel gesubsidieerd door de gemeente), bel met Francy 0575-463467.

Uitstapje Bleijkebus (Verslag)

Op zaterdag 18 mei gingen we er weer op uit met de Bleijkebus.
Om 1 uur haalden we onze passagiers op bij De Bleijke , in Keijenborg en Zelhem en reden onder een stralende warme zon, door onze mooie, lentegroene Achterhoek, naar Sinderen.
Daar stond Narda ons al op te wachten bij haar nostalgisch museum. Het erf stond vol oude kinderwagens, met aangeklede baby -poppen in handgemaakte kleding. En binnen was het museum van de vloer tot de nok, gevuld met spullen uit grootmoeders tijd.
Werktuigen, huisraad, kleding, speelgoed en brocante, keurig in groepen verdeeld. Terwijl we koffie dronken uit ouderwetse kopjes, vertelde Narda, heel boeiend en gezellig, wat hier allemaal zoal te zien was. Maar toen kwamen bij ons ook herinneringen naar boven en veel mooie verhalen los. Maar we wilden daar ook alles bekijken, dus deden we onze ronde door het fraaie museum.
Uren vlogen voorbij, dus tijd om te vertrekken.
Dirk reed ons gezelschap naar Zelhem.
Bij "Het Witte Peerd" hebben we samen lekker gegeten en nog gezellig nagepraat. We hebben weer genoten van een heerlijke middag uit.
Dirk, Diny en Helmy.


De Aanschuiftafel. (Verslag)

Hierbij het verslag van 18 Mei
We hebben 14 gasten gehad in plaats van 16
Het was weer een gezellige middag .
Om half drie ging iedereen weer tevreden naar huis.
Het menu was als volgt:
Komkommer opgerold met zalmsalade
Aspergesoep
Asperge met krieltjes en Ham, sausje en ei
Gecaramelliseerde banaan met ijs en slagroom

Groetjes, Frieda van der Schot, Kitty Heeren Liesbeth Koers en Map Lankhorst


Leefbaarheid vergroten door seniorenwoningen!

Leefbaarheid in kleine kernen, zoals ook in Keijenborg ,wordt in stand gehouden door onder ander de groei van de bevolking. Door voldoende mogelijkheden in het woningaanbod voor zowel
jongeren, gezinnen als ouderen ontstaat er een situatie van een natuurlijke doorstroming.
Met andere woorden er vindt een zekere “doorschuif” in de woonsituaties plaats, zowel door nieuwbouw als verbouw van huizen.
Door de stagnatie in de economie, werd de gemeente Bronckhorst gekenmerkt als
krimpgemeente, inhoudend: Geen woningcontingenten ! Sterker nog, die moesten worden ingele-verd.
Doordat het bejaardencentrum Maria Postel niet meer aan de wooneisen voldeed, werd het geslo-ten. Door deze situaties van zowel, sluiting en daarnaast geen nieuwbouw door krimp, is de na-tuurlijke “doorschuif” in de woonsituaties gestagneerd. Onlangs (12maart j.l.) kwam woningcorpo-ratie proWonen met een aankondiging dat in Keijenborg op termijn (6 jaar) huurwoningen (6 stuks) gaan verdwijnen, met als argument: Er is geen woningbehoefte in Keijenborg!
Wij als KBO/PCOB hebben na ruggespraak met, woningcorporatie ProWonen en n.a.v. het In-loopspreekuur van 14 maart j.l. geconstateerd dat er niet alleen onder jongeren in Keijenborg, maar met name ook onder ouderen behoefte is aan seniorenwoningen. Dit was bij de woningcor-poratie
ProWonen in het geheel niet bekend. Het blijkt dat men zich moet inschrijven/ registreren als wo-ningzoekende. Maar er is onder ouderen ook een behoeft om kleiner te gaan wonen.
Wij als KBO/PCOB willen samen met de Dorpsraad een onderzoek starten naar de woonwen-sen/eisen van ouderen. Er zal een projectgroep gevormd worden die een enquête gaat uitschrijven om de woonbehoefte van “de oudere” in Keijenborg in kaart te brengen.
We willen een zo groot mogelijk draagvlak voor deze projectgroep en vragen u dan ook zich aan te melden bij: Frans de Vrught. tel.0575-461883/ 06-58802262.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Alle jarigen in de deze maand; 

Van harte gefeliciteerd en maak er en mooie dag van.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Copyright © 2004-2020 KBO | Ontworpen door WebdesignIdee